Домашно вино - Бутилиране

БУТИЛИРАНЕ НА ВИНО


След като отлежи едно вино достатъчно в бурето то е  необходимо да бъде бутилирано.

Обикновено най- добрия класически вариант е тъмна  700 мл. стъклена бутилка  с коркова тапа, но тъй като това е сравнително тежко като операция ви го препоръчвам само за качествени вина които ще бъдат оставени за по-продължително стареене.

Такива бутилки трябва да бъдат добре измити, виното стабилизирано и затапени с нови коркови тапи.

Тези бутилки трябва да съхранявате в помещение с постоянна температура от 10 до 14ºС на стелажи в легнало положение, за да не изсъхва тапата.

Желателно е влажността да бъде  около 80 %.

По този начин можете да запазите виното в добро състояние в продължение на дълги години , но периодично трябва да следите да не настъпят промени в условията на съхранение и трябва да се стремите да ги поддържате стриктно.

За вина, които ще съхранявате не толкова продължително време- около година, може да използвате и пластмасови бутилки от минерална вода (годни за хранителни цели) и не влошаващи вкуса и качествата на виното.

Използвайте по-малки бутилки  1-1,5 литра за еднократно изконсумиране. Пълнете ги до горе, да няма голямо количество въздух и по възможност с нови тапи с бандерол.

Ако нямате такава възможност уверете се че капачките са добре затворени като наклоните бутилката с гърлото надолу и я стиснете с ръце.

 

инж. Деян Ванков 
E-mail: venida@zavinoto.com