Домашно вино - Пелин

ПЕЛИН


За производството на пелин се използват близо 18 билки, като с най-голям дял са: Пелин (Artemisia absinthium), Бял равнец (Achillea millefofium), Лайка (Matricaia chamomilla), Кантарион (Hypericum), Кориандър (Coriandrum sativum)Маточина (Mellisa officinalis), , Мащерка (Thymus sp. div), Босилек (Laliate) и др.

Използват се изсушените надземни части на растенията, брани предимно по времетона цъфтежа - от Юни до Aвгуст.

Богатото съдържание на етерични масла, витамини - С, К и А, дъбилни вещества,смоли, правят билките често употребявани съставки в много рецепти от българскатанародна медицина.

Лечебните свойства на билките влиаят върху човешкия организъм за стимулиранефункциите на стомашните жлези, подобряват бъбречната и чернодробна функция,и сексуалната активност.

01 Пелин

Artemisia absinthium

Пелинът е многогодишно тревисто растение , високо до 1,0 м. Листата са меко окосмени, от което изглеждат сребристо сиви. Цветните кошнички са жълти, с размер 3-4 мм събрани в наведените метлици. Миризмата на пелина е приятна, а вкусът силно и горчив.
Пелинът се среща из храсталаците и каменистите места из цялата страна. Комплекса от активни вещества на пелина стимулира секрецията на храносмилателните жлези , жлъчния мехур и задстомашната жлеза и по този начин възбужда апетита и подобрява храносмилането. Предписва се при липса на апетит (анорексия), при гастрит с намалена киселинност, чернодробни заболявания, анемия и др.
Веществата на пелина оказват противовъзпалително действие. Противоязвените свойства идват от абсинтинът, а арсуминът способствува за стабилизация на имунните реакции.
Извлекът направен от пелин притежава тонизиращ ефект при грип и простудни заболявания.


02Бял равнец
Achillea millefolium

Белият равнец е тревисто растение високо до 50 см. На върха на стъблото са събрани цветните кошнички Те са дребни и бели.
Белият равнец се среща по ливадите, поляните, както и в планинските и горските райони из цялата страна. В състава на тази билка най-характерено е етеричното масло с "азулени" (до 20%). Извлекът от равнеца се използва като ароматно и горчиво средство за въэбуждане на апетита и за засилвани на секретите на стомашните жлези. Така също ускорява съсирванета на кръвта, действа кръвоспиращо при кръвоизливи, кървене от венците и при лечение на рани.


03Кантарион
Hypericum perforatum


Кантариона е многогодишно тревисто растение със силно разклонено в горната си част стъбло високо до 50 см.Листата са овално дълги 1-3 см. Гледани срещу светлината, те изглеждат перфорирани поради големите вместилища с етерично масло.Цветовте са събрани на върха на стеблото в съцветия. Чашката е с 5 жълти , продълговати заострени, листчета. Кантариона се среща из тревистите места, храсталаците, сечищата, редките гори, край пътищата, нивите и др.
Кантариона има противовъзпалително и спазмалогично действие благодарение на фловоноидните гликозиди. Кантариона премахва спазъма на кръвоносните съдове - особено на капилярите и оказва капиляроукрепващо и действие, което се дължи на витамин Р в състава му.
Кантариона тонизира нервната система при депресивни състояния и потиснатост, при страхова невроза, безсъние. Полезен е още при камъни в бъбреците и жлъчния мехур, чернодробни заболявяния, при рани след изгаряния, възпаление на седалищния нерв и като диуретично средство.

04Лайка
Matricaria chamomilla


Лайката е едногодишно тревисто растение високо до 50 см. Листата са нишковидни, нарязани. Цветовете са разположени на върховете на многобройните разклонения на дълги дръжки и се състоят от, бели езичести женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти двуполови цветчета. Разстението се среща из ливадите, поляните и край пътищата из цялата страна.
Цветът от лайка съдържа етерични масла богати на парафин, флавонови гликозиди, слузни вещества, никотинова киселина, глицериди, каротин, витамин С и др.
Етеричното масло на лайката има противовъзпалително действие при заболявания на храносмилателния път и при въэпалителни процеси на дихателните пътища. Външно се прилага при въэпаление на лигавицата на очите и др. Увеличава броя на сърдечните съкращения и разширява съдовете на главния мозък. Гликозидите засилват отделянето на стомашен и сок, повишават отделянето на жлъчен сок и подобряват апетита.

05Маточина
Melissa officinalis


Маточината е многогодишно тревисто растение с ъс разклонено стебло високо до 1 м., с тъмнозелени, с лимонена миризма листа.
Маточината се среща из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите назсякъде в страната.
Листата са ценната част от тази билка . Ако те се наберат в подходящо време (преди цъфтежа на растението) и се изсушат по подходящ начин - на сенчесто и проветриво място те стават нагарчащи и тръпчиви на вкус, а при разтриване имат миризма на лимон.
Маточината е известна от древността с нейното укрепващо действие на нервната система и със седитивните и спазмолитични качества. Използва се с добър ефект при невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда. Благоприятно е действието на маточината и при сърдечни заболявания - изчезва умората, прекратява се тахикардията, отслабват болките в областа на сърцето. Употребява се още при виене на свят, за усилване на зрението, при апоплексия, задух, меланхолия, ревматизъм и др.

06Kориандър
Coriandrum sativum


Кориандъра е едногодишно тревисто растение с право, голо, в горната си част разклонено стебло, високо 40 - 70 см. Цветовете са бели или розови, разположени в сложни сенници, с дълги дръжки.

Кориандъра е средиземноморско растение. У нас се култивира в някои южни райони на страната. Естествени находища се намират в Ивайловградско и Брезнишко.

Кориандъра съдържа етерично масло, чиято главна съставка е алкахолът линалоол. Като билка се използва при лечение на храносмилателния път, действа газогонно и спазмологично. Изпалзва се и при засилване на лактацията като съставка на лактогонните чайове.

Пелин натурален: съставен от водноспиртен извлек на 18 вида билки с добра трайност - приблизително две години от производството съставен от традиционни билки използвани в изпитани рецепти на най добрите марки пелин и по тайната рецепта на дядо . Абсолютно лесен за употреба само се добавя небходимата захар , и се дозира настойката в зависимост от количеството на виното и с възможност за получаване във всички сезони на годината .Според дозировката може да се засили или намали горчивия вкус на пелина според вкуса на потребителя.

Пелин наложен: съставен от водноспиртен извлек на 18 вида билки и добавка на 7 плодови аромата характерни за наложения пелин с добра тайност - приблизително две години от производството съставен от традиционни билки използвани в изпитани рецепти на най добрите марки наложен пелин и по тайната рецепта на дядо . Абсолютно лесен за употреба само се добавя небходимата захар , и се дозира настойката в зависимост от количеството на виното и с възможност за получаване във всички сезони на годината .Според дозировката може да се засили или намали горчивия вкус на пелина според вкуса на потребителя.


инж. Деян Ванков 
E-mail: venida@zavinoto.com