Домашно вино - Съхранение

СЪХРАНЯВАНЕ НА ВИНО


Да го запазим за по-дълго време – това не е често използвана практика за по-закоравелите консуматори на вино. Все пак, ето някои правила как да го запазим за по-дълъг период от седмица-две.


Правила:

Три са нещата, от които се страхува виното: светлина, топлина и влага.

1. Пазете бутилките далеко от пряка слънчева светлина например в кашон или затворени някъде. Дългото излагане на светлина води до нежелани промени в химическата му структура. Поради тази причина бутилките обикновенно се изработват от тъмно стъкло (особенно за червени вина), но и това не може да помогне за по-дълго време.

2. Топлината е още по-опасна за виното. То наистина може да добие вкус на сготвено ако стои няколко седмици при по-висока температура.

3. Съхранявайте вино в най-хладното място на вашия дом – изба (маза), специален хладилен шкаф, но не и в хладилника или фризера!

Най-благоприятни са температурите от 12 до 14 °С, но с компромис може да се съхранява от 8 до 18 °С!
Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бавно се развива виното и обратно. Много важен фактор е постоянството на температурния режим. Ако промените са чести и рязки тапата може да пропусне въздух! Ако сте решили да съхранявате много скъпи вина няма да е лошо през по-топлите месеци ежедневно да водите отчет и контрол за температурата на мястото, където сте ги оставили.

Тази идея може да Ви се стори странна, но не знаете колко ще Ви помогне след като отворите бутилка пред приятели!

4.Влажността може да бъде приятел и враг за виното.

Високата влажност предполага развитие на плесени (мухъл), които увреждат тапата и етикета. И двете повреди не са толкова фатални и имат отношение само върху “търговския” вид на виното. Просто преди да отворите бутилка добре измийте и изтрийте плесента от тапата, а колкото до етикета - той няма значение ако качеството под него е великолепно!

При съхраняване на вина в изправени бутилки при по-ниска влажност корковата тапа съхне и дава възможност за преминаване на въздух. Последвалите окислителни процеси обикновенно водят до пълен срив в качеството на виното.
Оставете ги легнали или под наклон най-малко 45 градуса и може да не се притеснявате за този проблем.

За сега няма точна “рецепта” колко точно трябва да е влажността, но според повечето източници някъде около 80% е задоволителна.


Тънкости:
* “Великите” вина обикновенно се съхраняват в подземни изби при сравнително висока влажност и постоянна температура около 10ºС.
* Вие трябва да сте сигурни, че едно вино притежава необходимите данни за да старее. Всяко червено или бяло вино може да има потенциал, но въпреки всичко червеното все пак е по-склонно към този процес.
* Може би, сте чели по етикетите на много вина, че са отлежавали и стареели при “такива или онакива” условия? – Да, но не забравяйте, че те са били произведени за това!

Съвети:
* Никога не се опитвайте изкуствено да ускорявате или забавяте развитието на едно вино като използвате условията за съхраняването му! – Най-много да получите “вино за готвене”!

 

инж. Деян Ванков 
E-mail: venida@zavinoto.com