Домашно вино - Сулфитиране

СУЛФИТИРАНЕ


Сулфитирането на виното се прилага в производството на вино като една от най-често прилаганите практики. Сулфитирането се извършва по няколко начина – чрез директно влагане на серен диоксид (в промишленото винопроизводство) чрез сернистата киселина или калиев метабисулфит (в домашното винопроизводство)

 

 Серниста киселина е  безцветна течност с остър задушлив мирис . Служи като основен консервант и бистрител във винопроизводството. Предпазва виното и киселото зеле  от болести и вкисване.

Приложение :
при виното, след смилане на гроздето в джибрите 1г. на литър обем за здраво грозде и 2г.на литър за загнило грозде.
Подходящо е да се съчетае с добавяне на винени дрожди, тъй като се унищожават дивите дрожди и се предизвика ферментация с култивирани дрожди устойчиви на серен диоксид. Ако не се сложи при смилане на гроздето или до два дена (съчетано с винени дрожди) се добавя след приключване на  ферментацията 1г. на литър обем за консервиране и избистряне.
Също така се добавя  при промяна цвета на виното и начален стадий на оцетна ферментация  2г. на литър обем за спиране на тези процеси . Не оставя сраничен привкус и излита напълно.
Какво извършва - убива дивите дрожди прекъсва процесите на вкисване консервира подпомага бистренето.
Съдържа 5-6% SO2  в пласмасова бутилка, издържа повече от десет години.

Калиев метабисулфит 2S2O5)
Използва се за сулфитиране на виното.
Предотвратява пресичането и окисляването на загнилото грозде.Увеличава общата киселинност и подобрява вкусовите качества,предпазва от бактерийно разваляне.

Дозиране:

Здраво грозде: 7.5гр/100л мъст
Загнило грозде : 15 – 30гр/100л мъст
При бистрене,претакане,бутилиране:10гр/100л
Необходимото количество се разтваря в хладка вода или гроздов сок, прибавя се мъстта и се разбърква.

 

инж. Деян Ванков 
E-mail: venida@zavinoto.com